Är sockermonstret bara ren och skär fruktbrist?

Hälsa | juni 20, 2019 | Av

Det finns många åsikter, studier och linjer att bli varse om när vi vill hantera ett starkt sötsug på ett bättre sätt.

Något som kan vara en intressant tanke i informationshavet är idén om att vår kropp egentligen skriker sig hes efter värdefulla, lättsmälta, näringsrika och glukosfyllda frukter.

Vad vill kroppen ha för mat?

Cellernas och hjärnans främsta bränsle är enkla kolhydrater, eller närmare bestämt glukos. Mitokondrierna som fungerar som motorn i varje cell vill gärna ha sin glukos varje dag så att de kan göra sitt jobb!

Tanken är att när vi inte äter tillräckligt mycket av högkvalitativ glukos – det vill säga naturlig, lättsmält och näringsrik mat, och bäst sägs det då bli i form av färska frukter, så börjar kroppen vrida olustigt på sig, våra parasiter och ovälkomna tarmbakterier börjar göra sin röst hörd och sötsuget ökar markant för de flesta.

Foto: Christopher Sessums

Så vi MÅSTE i princip äta bananer?

Skulle det nu vara något att hänga läpp för, med alla supergoda apelsiner, äpplen, kiwis, plommon, smultron och annat läskande som dessutom ser så färgglatt och vackert ut på faten? Men oroa dig inte, kroppen har förmågan att använda sig av mer komplexa kolhydrater i brist på bättre, och omvandlar till och med andra slags makronäringsämnen till just det bränsle den önskar sig så hett, men det tar förstås mer energi för kroppen att ägna sig åt en massa ombyggnation; det begränsar kroppens möjligheter att rensa ut gammalt skräp och den allmänna regeneringen som en frisk kropp alltid har som dagsverke.

Hur äta frukt på bästa vis?

De som levt en längre tid med ett ymnigt fruktintag tipsar om att det funkar bäst att äta (eller dricka, om vi gör smoothies) sin frukt under början på dagen, innan vi äter tyngre och mer svårsmälta saker.

Väldigt vattenrika frukter som melon eller gurka är det förstås ännu bättre att äta lite åt sidan av sådant som tar längre tid på sig i magsäcken.

Ekologiskt är aldrig fel, dels slipper du en hel del bekämpnings- och konstgödningsrester i det du stoppar i dig, dels får världen en till, lite grönare och lite friskare plätt någonstans tack vare ditt val. En del tycker det känns säkrast att lägga frukt och bär i ett vattenbad med lite bikarbonat (1 msk per 1 liter vatten) i några minuter för att få bort så mycket konstigheter som möjligt från sin mat.

Så ett gångbart tips för dagen kan vara att börja dagen med en stor, god frukt- eller bärsmoothie, och följa upp med en krispig sallad med mycket gurka, tomat och gröna blad, och att kanske pigga upp sig med lite torkad frukt framåt kvällskvisten, eller några hela frukter som grand finale – bananer sover vi ju så gott på!

Foto: photohuman

Även för diabetiker?

Nya rön visar att frukt i motsats till vad som varit allmänt erkänt kan vara bra för diabetiker, där en studie i Kina som utförts under 7 år och med en halv miljon kineser som deltog visar att de med ett högre fruktintag minskade risken att drabbas av diabetes med 12 procent, medan de som aldrig åt frukt löpte mer än 3 gånger så hög risk att insjukna i diabetes. Dock ges försiktigtvis rådet att begränsa intaget och välja frukter som höjer blodsockret långsamt.

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>