Goda apelsin-chokladbars med valnötskross

Ett av problemen när vi vill hålla oss hyfsat nyttiga och inte falla för de närmast oändliga frestelserna så snart vi rör oss i mataffärer eller på stan, är att vi inte har sådana här i väskan!

Mixa ihop degen, platta ut, kyl av och skär upp – packa i smörgåspapper eller gör bollar av dem och lägg i en burk. Variera med nötkross som topping, eller blanda i torkade fruktbitar, eller testa att doppa dem i smält choklad. En del gillar att ha i lakritsrotspulver eller macapulver!

Poängen här är att ifall vi ställer oss i köket någon gång i veckan och ordnar ett rejält preppingbak av energibars, bollar och nyttiga snacks – till både oss själva och eventuella andra omkring oss, så har vi väldigt goda möjligheter att gå från frestelse till frestelse om dagarna och bara le, plocka upp vår lilla snacksburk och nöjda glömma allt raffinerat socker, alla konstiga tillsatser och allt ohälsosamt fett som ligger där i färgglada förpackningar och bara kostar 9.90 kr för 3 stycken…

Så för att ge dig ett riktigt (apelsin-) klyftigt förslag på bra mellanmål/hälsoräddare kommer det här ett enkelt, kvickt och väldigt gott recept – dessutom är det lätt att variera efter tycke och smak.

Knapriga apelsin- och chokladbars

Foto: nata_vkusidey

Blir 8-10 bitar

1 ekologisk apelsin (saft och rivet skal)
170 g färska dadlar utan kärna
1,5 dl cashew
1 dl russin
2 msk raw kakaopulver
1 dl valnötter

Täck en ugnsform eller liknande med bakplåtspapper.

Lägg dadlarna i en skål och häll över hälften av apelsinsaften, låt stå en stund.

Mixa eller hacka valnötterna grovt.

Häll cashewnötterna och resten av apelsinsaften i en matberedare. Mixa ett par minuter tills en klump eller boll har formats. Vält över bollen till en skål.

Gör sedan samma sak med dadlarna, apelsinsaften och russinen, mixa dem i matberedaren en kort stund tills det blir en klump. Vält över detta i skålen med cashew-/apelsinbollen.

Knåda ihop allting tillsammans med det rivna apelsinskalet, valnötterna och kakaon till en tjock deg. Lägg över degen i ugnsformen och platta ut den så att det täcker botten.

Ställ in i frysen c:a 0,5-1 timmar så att den hårdnar något, skär sedan upp den i 8-10 bitar. Ät och njut!

Receptet är inspirerat av Scrummy Lane.