Grön smoothie med nässlor och mynta

Recept | juni 15, 2019 | Av

Nu är det dags att bli lite bränd och lycklig av de späda nässlorna! Ta med några nävar in och gör en läcker smoothie med fräsch myntasmak. Alternera gärna med pepparmyntsolja om du inte har färska eller torkade myntablad i närheten.

Foto: Joanna Slodownik

Det finfina med smoothies är att de är så förjordat enkla att få till! Lite vatten, mylk eller juice, några gröna blad, lite frukt eller bär, kanske någon extra smarrig smaksättning – tadaa! En stor, grön hälsodryck som bara inte kan gå fel i kroppen.

Ingredienser:

10 blötlagda mandlar utan skal
4 blötlagda dadlar och blötläggningsvattnet
1 stor, mogen banan
1 liten näve färska, unga nässelblad
1 liten näve myntablad
2 dl vatten

Stoppa alla ingredienser i en bra mixer (eller använd stavmixer) och kör i 1-2 minuter på full hastighet tills du får en jämn, fin smoothie. Servera gärna med några fina myntablad som dekoration!

Variera hur tjock smoothien blir genom att tillföra mer eller mindre vatten, och testa gärna att använda exempelvis kokosvatten eller mandeldryck/-mylk som alternativ till vattnet.

Foto: Thomas Dahms

Den här smoothien tar vara på de supernyttiga brännässlorna, som är extra lätta att plocka när de är helt späda och nya ute i markerna. Skulle du ändå känna att det ”blir lite mycket” när du ska ta i de små rackarna, så ta på dig ett par diskhandskar och samla in allt du behöver i en vända.

Vad är det för speciellt med nässlor?

Något av det nässlor bjuder på, förutom en liten match när det gäller plockningen, är A- och C-vitamin, järn, magnesium och kalcium, förutom klorofyll och enzymer förstås!

Om du händelsevis nässelvägrar till matbordet, föreslår vi att du överväger andra användningsområden för superväxten – förr vävdes starka tyger av den, och den fungerar bra som gödning till allt du odlar – både ute och i krukorna i fönstren, och nässelvatten är även populärt som sköljmedel till håret.

Receptet är inspirerat av www.juicysprout.com

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>