Gurknudlar med fyllig mango- och tomatsås

Recept | oktober 18, 2019 | Av

Saftig, fyllig, krispig, krämig och väldigt lätt att veva ihop! Har du ingen spiralizer eller grönsakssvarv som den kallas på svenska, så testa med en mandolin eller en vanlig potatisskalare. Och testa gärna att göra grönsaksspagetti med morötter, zucchini eller pumpa!

Eftersom receptet innehåller soltorkade tomater så är det en stor fördel med en höghastighetsmixer, annars kan du blötlägga dom lite under en halvtimme eller lite längre vid behov, för att få en mer lättmixad ingrediens.

Foto: Africa Studio

Ingredienslista

  • 2 ekologiska gurkor
  • 1 kopp färska tomater
  • 1 kopp färsk, mogen mango
  • 1/2 kopp soltorkade tomater
  • 1 bit torkad mango

Gör så här:

Använd en potatisskalare eller grönsakssvarv för att göra nudlar av gurkorna. Är de inte ekologiska så skala dom gärna först!

Mixa färska och torkade tomater och mango i en bra mixer.

Häll över nudlarna och prova gärna att toppa med lite olika slags fröer, klippta örter som mynta eller citronmeliss, eller testa att strö över lite vegansk parma.

Gurka är fantastisk för att ge kroppen mängder av uppfriskande vätska, och innehåller fler nyttigheter än vi kanske tror vid en första tanke. Även om 95 % av gurkan är just vatten (ett väldigt rent dricksvatten, dessutom!) så innehåller den även K-vitamin, folsyra och kisel bland annat. I skalet, som då gärna får sitta på en ekologiskt odlad gurka, så hittar vi kalium, magnesium, koppar och molybden.

Foto: Jeremy Keith

Tomater är en spännande skatt i sig – det finns så många framodlade sorter numera, den ena sötare och mer ovanlig i utseendet än den andra. Näringsmässigt sett är den precis som gurka full av rent, hälsosamt vatten, men vi hittar också både C- och A-vitamin i de små godbitarna, och lite järn, folsyra, magnesium och kalcium bland annat.

Receptet är inspirerat av Shine With Nature

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>