Hälsa i ett nötskal

Hälsa | oktober 8, 2019 | Av

Japp, det är just där du hittar en god portion hälsa – inuti nötskalen. De hälsosamma fetterna trängs om att få bidra till viktiga funktioner i din kropp, och i det här blogginlägget kan du läsa om lite olika tips för att införliva de små näringsbomberna i vardagens olika måltider.

Träskål full av olika slags nötter, med några liggande utanför skålen på ett naturligt slitet, grått trägolv.
Foto: Dionisvera

En bra sak att känna till är att nötter har ett naturligt konserveringsskydd i sitt torra tillstånd. På så vis håller de sig färska under lång tid, tills naturen runtom dom har rätt omständigheter för att de ska börja gro och växa till ett nytt träd eller en ny buske.

Det finurliga med detta är att konserveringsmedlet plötsligt förvandlas till näring åt nöten under dess första tid som liten grodd, så snart den blivit tillräckligt blöt och aktiverad av till exempel vårregnet.

Näring till krukväxterna

Om vi själva skulle blötlägga nötterna innan vi äter dom så kan vi med fördel göra det under natten, och på morgonen kan vi hälla vattnet i vattenkannan till krukväxter eller odlingar. På köpet har vi då också använt oss av en av de tolv principerna i permakultur – förläng flödet, det vill säga se till att använda resurserna i flera steg innan det till slut måste ut i naturen för att brytas ned.

Samlingsfoto på mandlar i olika stadier, som rosa blommor, i sina skal, hela utan skal och delade i halvor, allt mot vit bakgrund.
Foto: Dionisvera

Här kommer den stora fördelen in i bilden när det gäller vår egen hälsa – blötlagda nötter har ju börjat leva igen efter sin dvala, och det innebär att exempelvis enzymerna i nötterna ökar för varje minut, redo att ge all sin kraft åt den nya plantans alla behov. Men nu kan istället vi och vår kropp få nytta av dem – för även vi använder enzymer som riktiga livgivare åt de flesta av alla processer som kroppen ägnar sig åt dygnet runt, för att hålla oss friska och starka.

Ge dig själv det allra bästa

Ju mer färsk frukt och grönsaker du äter, även gröna blad, blötlagda nötter, bär och annat friskt från naturen, desto fler föryngrande, livgivande, stärkande enzymer får du i dig.

En näve nötter om dagen – välj bland supersmarriga sorter som valnötter, pekannötter, hasselnötter, mandel, paranötter, macadamianötter med flera – och gärna så naturligt behandlade och ekologiskt odlade som det bara går, ger dig både mineraler, spårämnen, enzymer och nyttiga fetter.

Prova att ha hasselnötter som en krispig bas i raw food-kakan med en krämig glasyr ovanpå toppat med söta, smakfyllda bär, eller lägg valnötter som dekorativ topping ovanpå grönsalladen eller pannkakorna gjorda på bovetemjöl, och ringla lönnsirap över hela härligheten.

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>