Vad ränner du omkring för?

Hälsa | februari 17, 2020 | Av

Foto: areebarbar

Raw food kan vara lagom det också

Hälsa | februari 6, 2020 | Av

Visst kan det vara lätt att dras med av entusiasmen hos många som börjat äta en viss kost och sedan fått mängder av fördelar både för hälsan och utseendet – särskilt nu när det vimlar av olika inspirerande förespråkare och kostvarianter ute på nätet och i tidningarna.

Foto: Sonyakamoz

Raw food är en av de varianterna, och många pratar om att gå 100 % raw, och att upphettad mat, det vill säga, kokt, stekt, ugnsbakad och så vidare, fungerar triggande och nästan blir beroendeframkallande.

För att svenska till det lite här uppe i Norden kan vi se hur raw food går ihop med vårt favoritord lagom – och det verkar faktiskt vara ett bra sätt att ta sig an allt det goda färska som finns när vi inte är helt vana vid det från början.

Det finns inga tvivel i sig om att färsk frukt, bär och grönsaker, gröna blad, nötter, fröer och örtkryddor är väldigt nyttiga för hälsan. Frågan är hur vi kan börja äta mer av det utan att känna den där fjädereffekten – och då pratar vi de där hårda metallfjädrarna som du kan hitta i dämpningen i en bil eller i en rejäl sängmadrass, inte den vackra glänsande kråkfjädern ute på promenaden!

Foto: puhimec

Fjädereffekten kan ta sig uttryck i att vi köper alldeles för mycket av allt det färska för att vi faktiskt gillar det och blir glada över att unna oss en bättre hälsa. Problemet i andra änden kan bli att vi handlar för mycket mer pengar än annars, att maten ligger och blir dålig för att vi inte hinner äta upp allt, och att vi står med en snurrande, oorganiserad tanke i huvudet om att det kanske behövs en slags recept och ordning på allt ätandet också.

Lagom-approachen innebär då att du köper ett par tre färska saker extra varje gång du handlar, som gurka, apelsiner och ingefära, och ser om du kan äta upp det tills det är dags att handla igen. Då kan du handla lite mer färskt nästa gång och upprepa experimentet. Om du handlar 5 gurkor istället för den enda du vanligen hivar ner i kundkorgen så har du gett dig själv en rätt så lagom utmaning – åtminstone jämfört med den rätt stora utmaningen i att gå 100 % raw från dag ett!

Foto: ViDi Studio

En annan fjädereffekt kan vara att vi får konstiga upplevelser i kroppen när vi börjar äta väldigt mycket mer färskt än vi annars äter på tallriken eller i skålen. Det kan handla om att vi börjar känna hur kroppen rensar ut sådant den inte riktigt haft tid och energi att rensa ut när vi åt tyngre, upphettad och kanske hyfsat onyttig mat. För en del kan det bli riktigt intensivt under en period när de slår om fullständigt från sin tidigare kost till en 100 % färsk och vattenrik raw food-kost.

Lagom-approachen kan se ut mer åt det här hållet – vi börjar dagen med olika goda raw food-frukostar, lägger till mycket grönt i lunchen, snacksar på någon frukt eller annat färskt som mellanmål under dagen, och äter en middag framåt eftermiddag/kväll där vi äter det vi är vana vid att käka.

På så vis kan vi både njuta av en massa fördelar där kroppen får mer näring per kalori, samtidigt som maten blir mer lättsmält överlag under ett dygn, och vi får mer energi under dagen att använda till annat än tung matsmältning, för att inte nämna att vi kan koppla av mentalt och känslomässigt lite grann, eftersom vi fortfarande äter något som vi längtar efter och brukar vilja ha på kvällen eller eftermiddagen, även om det inte är det nyttigaste som går att få tag på.

Så förslaget och inspirationen blir att göra ett lagom experimenterande med raw food – ju mer du hittar att ta in i vardagsätandet som är färskt, grönt, vattenrikt, näringsfyllt och väldigt gott, desto lättare kommer det bli att öka den mängden framöver, och rätt vad det är kanske du märker att det gått en hel dag mitt i veckan när du inte känt alls för att äta något tyngre och mer svårsmält!

Hur vi kommer närmare både naturen och vår egen natur

Hälsa | januari 28, 2020 | Av

Foto: Bits and Splits

Den stora matsmältningsfrågan inför julen

Hälsa | december 17, 2019 | Av

Här bjuder vi på lite enkla knep och knåp att prova för att göra magens jobb enklare under juletider. Många får lite (eller ganska mycket!) problem med hur magen mår efter både större och fler måltider än vad vi kanske annars äter till vardags, men också av hur allting kombineras och att det ofta är lite ovanligare ingredienser än vi normalt äter.

Foto: manuta

Äter du raw food är saken riktigt groddad quinoabiff redan – så länge du är medveten om att ju mer fett och protein du äter i en sittning (läs smarrig nöt- och dadelbotten med kakaosmör-cashew-kokosgrädde-dessert), desto mer kan du få uppleva trötthet, dåsighet, svullen eller uppblåst mage och ibland ökat sug efter sådant du vanligen inte brukar gå och sukta efter direkt. Här finns fler tips på goda julrätter av det färskaste slaget – Kureras artikel med Råvarubutikens skicklige raw food-kock Viktor Ingemarsson!

Foto: Sea Wave

Är du vegan och äter uppvärmd mat, det vill säga kokad risgrynsgröt, stekta göttbullar eller kanske en redig vörtmacka med kala namak-saltade tofuskivor toppade med gurkmejafärgad mayo-/ifraiche-kombo, färsk dill och tångrom (först nedsänkta några minuter i kokande vatten) på, så gäller även här en liten röd flagga vid högt fettintag. Tänker du dessutom sätta i dig en rejäl julbordsbuffétallrik eller två först, och sedan runda av med lite clementiner eller apelsinklyftor (och inte av den veganska chokladsorten), så får du också en liten heads up här över risken att den mycket lättsmälta frukten ligger ovanpå allt det som tar lite längre tid att smälta i magsäck och tarmar, så då kan en lätt jäsning hinna uppstå under timmarna det tar att hitta ut för all mat. Och då känns det inte helt gött längre i magen!

Foto: Vadym

Äter du en blandkost, i USA även kärvänligt kallad ”SAD diet”, vilket står för Standard American Diet, så utmanar du kroppen lite mer förmodligen än de båda ovanstående kategorierna av ätande (utöver det som sagts redan om fett och att äta lättsmält mat efter lite mer svårsmält mat). Ägg, kött från däggdjur, fisk, höns, komjölksprodukter – allt detta påverkar energinivån en hel del, då det mesta kräver insatser från kroppen i form av omvandling av djurens proteiner tillbaka till aminosyror/proteinets beståndsdelar och sedan sätta ihop det i den form som din kropp behöver igen. Ökar du på andelen växtbaserat på julbordet kommer du nog märka skillnad från julbord till julbord på hur mycket eller lite så kallad ”matkoma” du råkar ut för. Det finns många läckra recept utan ingredienser från djur numera, så lite experimenterande kanske kan visa sig vara värt besväret även för dig!

Och för alla ovanstående är ett sista bra tips härifrån oss att blötlägga nötterna över natten – på så vis får magen verkligen en fin julklapp av dig och mer energi över till allt det andra goda du vill njuta av i jul!

Det som är upp till dig

Hälsa | november 17, 2019 | Av

Syre, sol och sunda tankar

Hälsa | november 10, 2019 | Av

Något vi har så stora möjligheter att göra här i Norden är att vandra ute i naturen. Och hälsofördelarna är stora!

Visste du att så lite som ett par-tre timmars frisk rörelse i veckan, gärna utan väggar omkring dig, minskar risken för både hjärt-/kärlsjukdomar, cancer, diabetes och högt blodtryck?

Om du rör på dig lite mer intensivt kan det räcka med en dryg timma för att få hälsofördelar. Genom att höja pulsen mellan varven får kroppen bättre förmåga att pumpa runt blodet med hjärtats hjälp, och på så vis ökar syresättningen i hela kroppen – även till hjärnan!

När musklerna får tillgång till mer syre så kan de lättare och snabbare förbränna fett som energi, vilket kan vara välkommet om vi går runt med ett gäng kilon som inte direkt behövs.

Vi får också andra belöningar när vi rör på oss – hjärnan får nya celler av motion, och må bra-ämnena endorfin och dopamin ökar samtidigt som stresshormonerna minskar. Ett lite tyngre faktum är att starka muskler bildar ett enzym som hjälper till att avlägsna kynurenin från blodet – ett ämne som är skadligt för hjärnan! Många med psykiska sjukdomar har höga nivåer av detta ämne.

När vi ändå håller på och ger oss själva det bästa här i livet, så är en annan avgörande sak våra känslor, vår inställning till livet och vårt sätt att resonera kring saker. Emotionell intelligens ger oss bättre förutsättningar att utvecklas i en positiv riktning och hjälper oss att lösa våra problem lättare ur ett helhetsperspektiv.

Om vi klarar att se våra mindre lyckade sidor och beteenden, så ökar möjligheten att göra något åt dem i längden. Känner vi till exempel att vi inte får tillräckligt med motion i vardagen, så kan vi fråga oss varför det inte har en högre prioritet för oss. Beror det på att vi lärde oss som barn att vi inte var lika viktiga som de runtomkring oss? Eller kanske vi tror att andra saker, som att framstå som en duktig och arbetsam människa i andras ögon, är viktigare än att vi faktiskt har en sund och bra hälsa?

Genom att granska oss själva lite mer på djupet emellanåt och känna igenom vad vi går runt med för inställningar till oss själva (och andra!) så ger vi oss chansen att bättra på den känslomässiga hälsan också – och den i sin tur ökar förmågan och viljan i oss att ta hand om oss på bästa sätt!

Frisk är du i själen!

Hälsa | oktober 24, 2019 | Av

Om nu kroppen har hamnat i trångmål så är det skönt att själen är möjlig att utveckla, lära, utforska, känna och uppleva med – och kanske det kan ge kroppen lite extra energi också!

Foto: Seventyfour

Hälsa i ett nötskal

Hälsa | oktober 8, 2019 | Av

Japp, det är just där du hittar en god portion hälsa – inuti nötskalen. De hälsosamma fetterna trängs om att få bidra till viktiga funktioner i din kropp, och i det här blogginlägget kan du läsa om lite olika tips för att införliva de små näringsbomberna i vardagens olika måltider.

Träskål full av olika slags nötter, med några liggande utanför skålen på ett naturligt slitet, grått trägolv.
Foto: Dionisvera

En bra sak att känna till är att nötter har ett naturligt konserveringsskydd i sitt torra tillstånd. På så vis håller de sig färska under lång tid, tills naturen runtom dom har rätt omständigheter för att de ska börja gro och växa till ett nytt träd eller en ny buske.

Det finurliga med detta är att konserveringsmedlet plötsligt förvandlas till näring åt nöten under dess första tid som liten grodd, så snart den blivit tillräckligt blöt och aktiverad av till exempel vårregnet.

Näring till krukväxterna

Om vi själva skulle blötlägga nötterna innan vi äter dom så kan vi med fördel göra det under natten, och på morgonen kan vi hälla vattnet i vattenkannan till krukväxter eller odlingar. På köpet har vi då också använt oss av en av de tolv principerna i permakultur – förläng flödet, det vill säga se till att använda resurserna i flera steg innan det till slut måste ut i naturen för att brytas ned.

Samlingsfoto på mandlar i olika stadier, som rosa blommor, i sina skal, hela utan skal och delade i halvor, allt mot vit bakgrund.
Foto: Dionisvera

Här kommer den stora fördelen in i bilden när det gäller vår egen hälsa – blötlagda nötter har ju börjat leva igen efter sin dvala, och det innebär att exempelvis enzymerna i nötterna ökar för varje minut, redo att ge all sin kraft åt den nya plantans alla behov. Men nu kan istället vi och vår kropp få nytta av dem – för även vi använder enzymer som riktiga livgivare åt de flesta av alla processer som kroppen ägnar sig åt dygnet runt, för att hålla oss friska och starka.

Ge dig själv det allra bästa

Ju mer färsk frukt och grönsaker du äter, även gröna blad, blötlagda nötter, bär och annat friskt från naturen, desto fler föryngrande, livgivande, stärkande enzymer får du i dig.

En näve nötter om dagen – välj bland supersmarriga sorter som valnötter, pekannötter, hasselnötter, mandel, paranötter, macadamianötter med flera – och gärna så naturligt behandlade och ekologiskt odlade som det bara går, ger dig både mineraler, spårämnen, enzymer och nyttiga fetter.

Prova att ha hasselnötter som en krispig bas i raw food-kakan med en krämig glasyr ovanpå toppat med söta, smakfyllda bär, eller lägg valnötter som dekorativ topping ovanpå grönsalladen eller pannkakorna gjorda på bovetemjöl, och ringla lönnsirap över hela härligheten.

Hur ser din mat ut idag?

Hälsa | augusti 24, 2019 | Av

Grå ruta med foto på mängder av olika bär, frukter och grönsaker på ett stenfärgat underlag, med texten under: "Välkommen till middagsbordet!".
Foto: Alexander Rath

Kan du bli lite starkare på många plan?

Hälsa | augusti 13, 2019 | Av

En muskulös mansarm i svart T-shirt som håller upp en stor hantel. Citat Råvarubutiken: Alla måste inte bli starkast, men vad kan du bli starkare genom att göra idag?
Foto: Stiller Beobachter