Hälsa i ett nötskal

Hälsa | oktober 8, 2019 | Av

Japp, det är just där du hittar en god portion hälsa – inuti nötskalen. De hälsosamma fetterna trängs om att få bidra till viktiga funktioner i din kropp, och i det här blogginlägget kan du läsa om lite olika tips för att införliva de små näringsbomberna i vardagens olika måltider.

Träskål full av olika slags nötter, med några liggande utanför skålen på ett naturligt slitet, grått trägolv.
Foto: Dionisvera

En bra sak att känna till är att nötter har ett naturligt konserveringsskydd i sitt torra tillstånd. På så vis håller de sig färska under lång tid, tills naturen runtom dom har rätt omständigheter för att de ska börja gro och växa till ett nytt träd eller en ny buske.

Det finurliga med detta är att konserveringsmedlet plötsligt förvandlas till näring åt nöten under dess första tid som liten grodd, så snart den blivit tillräckligt blöt och aktiverad av till exempel vårregnet.

Näring till krukväxterna

Om vi själva skulle blötlägga nötterna innan vi äter dom så kan vi med fördel göra det under natten, och på morgonen kan vi hälla vattnet i vattenkannan till krukväxter eller odlingar. På köpet har vi då också använt oss av en av de tolv principerna i permakultur – förläng flödet, det vill säga se till att använda resurserna i flera steg innan det till slut måste ut i naturen för att brytas ned.

Samlingsfoto på mandlar i olika stadier, som rosa blommor, i sina skal, hela utan skal och delade i halvor, allt mot vit bakgrund.
Foto: Dionisvera

Här kommer den stora fördelen in i bilden när det gäller vår egen hälsa – blötlagda nötter har ju börjat leva igen efter sin dvala, och det innebär att exempelvis enzymerna i nötterna ökar för varje minut, redo att ge all sin kraft åt den nya plantans alla behov. Men nu kan istället vi och vår kropp få nytta av dem – för även vi använder enzymer som riktiga livgivare åt de flesta av alla processer som kroppen ägnar sig åt dygnet runt, för att hålla oss friska och starka.

Ge dig själv det allra bästa

Ju mer färsk frukt och grönsaker du äter, även gröna blad, blötlagda nötter, bär och annat friskt från naturen, desto fler föryngrande, livgivande, stärkande enzymer får du i dig.

En näve nötter om dagen – välj bland supersmarriga sorter som valnötter, pekannötter, hasselnötter, mandel, paranötter, macadamianötter med flera – och gärna så naturligt behandlade och ekologiskt odlade som det bara går, ger dig både mineraler, spårämnen, enzymer och nyttiga fetter.

Prova att ha hasselnötter som en krispig bas i raw food-kakan med en krämig glasyr ovanpå toppat med söta, smakfyllda bär, eller lägg valnötter som dekorativ topping ovanpå grönsalladen eller pannkakorna gjorda på bovetemjöl, och ringla lönnsirap över hela härligheten.

Hur ser din mat ut idag?

Hälsa | augusti 24, 2019 | Av

Grå ruta med foto på mängder av olika bär, frukter och grönsaker på ett stenfärgat underlag, med texten under: "Välkommen till middagsbordet!".
Foto: Alexander Rath

Kan du bli lite starkare på många plan?

Hälsa | augusti 13, 2019 | Av

En muskulös mansarm i svart T-shirt som håller upp en stor hantel. Citat Råvarubutiken: Alla måste inte bli starkast, men vad kan du bli starkare genom att göra idag?
Foto: Stiller Beobachter

Energi in, energi ut

Hälsa | augusti 7, 2019 | Av

Ett svartvitt foto från 1919 som föreställer en man i shorts som ligger på magen och lyfter överdelen av kroppen med händerna lagda i svanken.
Citat Råvarubutiken: Är det något du behöver komma ihåg idag så är det att ge kroppen allt du vill att den ska ge dig imorgon.

Allt i ett i många färgglada varianter!

Hälsa | juli 28, 2019 | Av

En rosa skål med röda hallon på ett blommigt porslinsfat, med en rosa kaffemugg intill. Citat Råvarubutiken: Färska frukter och bär är både mat, medicin, godis och skönhet!
Foto: Lola Williams

Hälsa är ett hjärta när

Hälsa | juni 28, 2019 | Av

Foto: sewcream

Jorda dig med dina rörliga rötter

Hälsa | juni 24, 2019 | Av

Foto: zenmasterdod

Är sockermonstret bara ren och skär fruktbrist?

Hälsa | juni 20, 2019 | Av

Det finns många åsikter, studier och linjer att bli varse om när vi vill hantera ett starkt sötsug på ett bättre sätt.

Något som kan vara en intressant tanke i informationshavet är idén om att vår kropp egentligen skriker sig hes efter värdefulla, lättsmälta, näringsrika och glukosfyllda frukter.

Vad vill kroppen ha för mat?

Cellernas och hjärnans främsta bränsle är enkla kolhydrater, eller närmare bestämt glukos. Mitokondrierna som fungerar som motorn i varje cell vill gärna ha sin glukos varje dag så att de kan göra sitt jobb!

Tanken är att när vi inte äter tillräckligt mycket av högkvalitativ glukos – det vill säga naturlig, lättsmält och näringsrik mat, och bäst sägs det då bli i form av färska frukter, så börjar kroppen vrida olustigt på sig, våra parasiter och ovälkomna tarmbakterier börjar göra sin röst hörd och sötsuget ökar markant för de flesta.

Foto: Christopher Sessums

Så vi MÅSTE i princip äta bananer?

Skulle det nu vara något att hänga läpp för, med alla supergoda apelsiner, äpplen, kiwis, plommon, smultron och annat läskande som dessutom ser så färgglatt och vackert ut på faten? Men oroa dig inte, kroppen har förmågan att använda sig av mer komplexa kolhydrater i brist på bättre, och omvandlar till och med andra slags makronäringsämnen till just det bränsle den önskar sig så hett, men det tar förstås mer energi för kroppen att ägna sig åt en massa ombyggnation; det begränsar kroppens möjligheter att rensa ut gammalt skräp och den allmänna regeneringen som en frisk kropp alltid har som dagsverke.

Hur äta frukt på bästa vis?

De som levt en längre tid med ett ymnigt fruktintag tipsar om att det funkar bäst att äta (eller dricka, om vi gör smoothies) sin frukt under början på dagen, innan vi äter tyngre och mer svårsmälta saker.

Väldigt vattenrika frukter som melon eller gurka är det förstås ännu bättre att äta lite åt sidan av sådant som tar längre tid på sig i magsäcken.

Ekologiskt är aldrig fel, dels slipper du en hel del bekämpnings- och konstgödningsrester i det du stoppar i dig, dels får världen en till, lite grönare och lite friskare plätt någonstans tack vare ditt val. En del tycker det känns säkrast att lägga frukt och bär i ett vattenbad med lite bikarbonat (1 msk per 1 liter vatten) i några minuter för att få bort så mycket konstigheter som möjligt från sin mat.

Så ett gångbart tips för dagen kan vara att börja dagen med en stor, god frukt- eller bärsmoothie, och följa upp med en krispig sallad med mycket gurka, tomat och gröna blad, och att kanske pigga upp sig med lite torkad frukt framåt kvällskvisten, eller några hela frukter som grand finale – bananer sover vi ju så gott på!

Foto: photohuman

Även för diabetiker?

Nya rön visar att frukt i motsats till vad som varit allmänt erkänt kan vara bra för diabetiker, där en studie i Kina som utförts under 7 år och med en halv miljon kineser som deltog visar att de med ett högre fruktintag minskade risken att drabbas av diabetes med 12 procent, medan de som aldrig åt frukt löpte mer än 3 gånger så hög risk att insjukna i diabetes. Dock ges försiktigtvis rådet att begränsa intaget och välja frukter som höjer blodsockret långsamt.

Hur ska vi hinna med all rolig motion?

Hälsa | juni 13, 2019 | Av

Foto: Alvar Ruukel

Juica dig till en bättre hälsa

Du har säkert hört eller sett något om alla som dricker gröna juicer numera? Kanske du rentav är ett riktigt juicing-proffs? Förhoppningsvis kan både nybörjare och erfarna juicare hitta lite kul hälsoinspo här!

Det finns lite olika tankar om att juica grönsaker och frukter, där den ena sidan menar att det är bättre att få i sig fibrerna tillsammans med energin, så att det inte påverkar blodsockret för mycket. Den andra sidan har synen att juicen ger extremt mycket näring utan att kroppen behöver lägga energi på matsmältning, något som hjälper kroppen att läka olika problem som kanske fått stå tillbaka på grund av just nedbrytningen och spjälkningen av mat om dagarna.

Foto: Vaaseenaa

Den gröna nyttan

Att då och då ta sig en grön, uppfriskande och hälsosam växtjuice kan vara ett bra sätt att lära känna hur du reagerar på hela härligheten. Det kan bli lite för mycket av det goda på en och samma gång för en del, kan sägas, eftersom kroppen verkligen passar på att rensa ut slagg, toxiner och allt annat den vill bli av med för att må bättre när du ger den tyngre matsmältningen en välförtjänt paus.

Så prova till exempel en morgon med saften från ett knippe selleristjälkar, det smakar ganska salt och mustigt, men sägs ge levern sitt eget lilla födelsedagskalas med allt den kan önska sig efter några års hårt arbete.

För dig som söker något snällare smakupplevelser som ändå är väldigt nyttiga, så finns det tonvis med goda recept på nätet, och en generell regel är att ta hälften gröna blad/gröna grönsaker och hälften söta, goda frukter.

Hur får jag ut all den där fantastiska växtsaften?

Du kan antingen juica i en rejäl juicer eller juicemaskin, något som kan bli en riktigt välkommen och livsförvandlande kompis i köket (det finns både eldrivna och manuella att välja bland), eller så kan du använda en hyfsat kraftfull mixer och sedan pressa ut saften genom en nötmjölkspåse av bomull. En del menar att slow juicers, eller långsam-krossande juicemaskiner, ger minst oxidering av juicen och därmed är bäst för att bevara så mycket näring som möjligt. En gammal hederlig råsaftentrifug gör jobbet snabbt och effektivt, för den som kanske redan har en stående någonstans i skåpen.

Gå inte över ån efter vatten

Har du tänkt på att det finns mer gröna ingredienser än du hinner äta upp under en livstid utanför husknuten? Alldeles gratis! Passa på att lära dig lite mer om naturens skafferi, ta en växtvandring i sommar och lär dig lite mer om vilka vilda växter som passar i en grön juice eller smoothie – eller i en paj, gratäng eller soppa, för den delen!