Juica dig till en bättre hälsa

Du har säkert hört eller sett något om alla som dricker gröna juicer numera? Kanske du rentav är ett riktigt juicing-proffs? Förhoppningsvis kan både nybörjare och erfarna juicare hitta lite kul hälsoinspo här!

Det finns lite olika tankar om att juica grönsaker och frukter, där den ena sidan menar att det är bättre att få i sig fibrerna tillsammans med energin, så att det inte påverkar blodsockret för mycket. Den andra sidan har synen att juicen ger extremt mycket näring utan att kroppen behöver lägga energi på matsmältning, något som hjälper kroppen att läka olika problem som kanske fått stå tillbaka på grund av just nedbrytningen och spjälkningen av mat om dagarna.

Foto: Vaaseenaa

Den gröna nyttan

Att då och då ta sig en grön, uppfriskande och hälsosam växtjuice kan vara ett bra sätt att lära känna hur du reagerar på hela härligheten. Det kan bli lite för mycket av det goda på en och samma gång för en del, kan sägas, eftersom kroppen verkligen passar på att rensa ut slagg, toxiner och allt annat den vill bli av med för att må bättre när du ger den tyngre matsmältningen en välförtjänt paus.

Så prova till exempel en morgon med saften från ett knippe selleristjälkar, det smakar ganska salt och mustigt, men sägs ge levern sitt eget lilla födelsedagskalas med allt den kan önska sig efter några års hårt arbete.

För dig som söker något snällare smakupplevelser som ändå är väldigt nyttiga, så finns det tonvis med goda recept på nätet, och en generell regel är att ta hälften gröna blad/gröna grönsaker och hälften söta, goda frukter.

Hur får jag ut all den där fantastiska växtsaften?

Du kan antingen juica i en rejäl juicer eller juicemaskin, något som kan bli en riktigt välkommen och livsförvandlande kompis i köket (det finns både eldrivna och manuella att välja bland), eller så kan du använda en hyfsat kraftfull mixer och sedan pressa ut saften genom en nötmjölkspåse av bomull. En del menar att slow juicers, eller långsam-krossande juicemaskiner, ger minst oxidering av juicen och därmed är bäst för att bevara så mycket näring som möjligt. En gammal hederlig råsaftentrifug gör jobbet snabbt och effektivt, för den som kanske redan har en stående någonstans i skåpen.

Gå inte över ån efter vatten

Har du tänkt på att det finns mer gröna ingredienser än du hinner äta upp under en livstid utanför husknuten? Alldeles gratis! Passa på att lära dig lite mer om naturens skafferi, ta en växtvandring i sommar och lär dig lite mer om vilka vilda växter som passar i en grön juice eller smoothie – eller i en paj, gratäng eller soppa, för den delen!

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>