Kokosolja för hud, mun och hår

Recept | april 18, 2019 | Av

Kokosolja har många intressanta egenskaper, och även om det skulle räcka till ett helt blogginlägg med enbart fördelarna för hälsan, så fokuserar vi här på vad vi kan ha för nytta av den på utsidan av kroppen.

Ett supertips är att dutta in lite kokosolja på hårtopparna innan du tvättar det med schampo. Det gör att du inte sliter på dem lika hårt genom uttorkning, och det sparar in en hel del kluvenhet i topparna.

Foto: Nadisja

För tänderna glimrar hoppet om ett vitare leende – prova att svischa runt ungefär 1 tesked kokosolja under en kvart i munnen, och upprepa en gång om dagen under några dagar i taget vid behov. Det här gör att du kommer åt de fettlösliga fläckarna och beläggningarna på gaddarna, och för en del visar sig resultaten redan efter första omgången! Den sägs också dra ut toxiner ur kroppen medan den jobbar i munnen, så ärligt talat kan vara lite svårt att hitta en mer multifunktionell råvara därute!

Huden är lätt att skämma bort med kokosolja – du kan använda den som tvål i duschen, eller när du har fått torr eller sårig hud på läppar eller armbågar, den kan användas i intima sammanhang eller för att lindra både mjäll, eksem och acne. Testa att använda den som deodorant eller som en del av fotvården om du lätt får torr och hård hud under fötterna.

Redo för solen?

En mer varsam medhjälpare än kokosoljan när sminket ska tas bort i ansiktet går inte att önska sig; låt den sitta kvar i någon minut och skölj sedan av försiktigt med lagom varmt vatten. Nu när solen dyker upp och påminner oss om att det finns ett utomhus också, så kan oljan lindra skönt när vi låtit oss frestas av värmen att vara ute för länge och fått en lätt solsveda.

Naglar, nagelband, hårtoppar, hårbotten, insektsbett, sveda, klåda, eksem, hårkur, tvål, after sun, mjällbehandling, påsar under ögonen och rynkor kring ögonen, torra fötter och spruckna hälar, ytliga sår och blåmärken – finns det ens någon hejd på hur mycket vi kan lindra, avhjälpa och behandla med lite enkel, vanlig kokosolja?

Rätt olja ger rätt effekt

Du får alla de här fördelarna i en liten burk så länge du håller dig till den kallpressade kokosoljan – de raffinerade/uppvärmda sorterna förlorar sina goda egenskaper och en hel del av sitt näringsrika innehåll.

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>