Raw björnbärs- & citronkakor
Det här receptet går att skapa om till olika slags serveringsformat, som små bakelser eller en stor, rund pajtårta full av olika bär som topping.

Ingredienser:
Botten
2 dl dadlar
1 dl valnötter
1 dl cashewnötter
1 dl mandlar
0,5-1 tsk vaniljpulver
Fyllning
4,5 dl cashewnötter (blötlagda i ett par timmar)
0,5-1 dl saft från en citron
1 tsk rivet grönt skal från 1 lime
1 dl lönnsirap
2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
0,5 dl vatten (mer eller mindre beroende på vilken konsistens du vill ha)
Topping
Färska björnbär, eller frysta som tinats upp och runnit av
Dekorera med tunna citronskivor
Gör så här:
Mixa ingredienserna till bottnen i en matberedare eller mixer tills det börjar sitta ihop.
Tryck ut i valda formar, antingen en pajform eller småformar och ställ i kylen. Ha bakplåtspapper emellan så att du lätt kan lyfta ut dom, eller använd formar där sidorna går att lossa.
Mixa ingredienserna till fyllningen/cashewgrädden i en mixer tills det blir lent och krämigt.
Skeda över fyllningen på bottnen, och lägg ut björnbären ovanpå, dekorera med lite citronskivor.
Går att förvara i frysen och kan ätas både direkt eller lätt frysta en het sommardag.

Citron och björnbär går bra ihop, men känner du för att prova lite olika smakkombinationer så kan t.ex. saften från 1 mogen apelsin i fyllningen och jordgubbar som topping bli en söt och kanske lite mer barnvänlig kombo.
Saltet i bottnen hjälper till att lyfta fram sötman och smakerna på ett välkommet vis, medan vaniljpulvret ger den där runda, lite fylliga smaken som många uppskattar i desserter.
Vi önskar en smaklig spis, och rekommenderar till exempel lite torr flädersaft som dryck till denna småtunga men härligt aromatiska pajtårta!
Receptet är inspirerat av Rawmanda.
Bli först med att lämna en kommentar!