Raw food kan vara lagom det också

Hälsa | februari 6, 2020 | Av

Visst kan det vara lätt att dras med av entusiasmen hos många som börjat äta en viss kost och sedan fått mängder av fördelar både för hälsan och utseendet – särskilt nu när det vimlar av olika inspirerande förespråkare och kostvarianter ute på nätet och i tidningarna.

Foto: Sonyakamoz

Raw food är en av de varianterna, och många pratar om att gå 100 % raw, och att upphettad mat, det vill säga, kokt, stekt, ugnsbakad och så vidare, fungerar triggande och nästan blir beroendeframkallande.

För att svenska till det lite här uppe i Norden kan vi se hur raw food går ihop med vårt favoritord lagom – och det verkar faktiskt vara ett bra sätt att ta sig an allt det goda färska som finns när vi inte är helt vana vid det från början.

Det finns inga tvivel i sig om att färsk frukt, bär och grönsaker, gröna blad, nötter, fröer och örtkryddor är väldigt nyttiga för hälsan. Frågan är hur vi kan börja äta mer av det utan att känna den där fjädereffekten – och då pratar vi de där hårda metallfjädrarna som du kan hitta i dämpningen i en bil eller i en rejäl sängmadrass, inte den vackra glänsande kråkfjädern ute på promenaden!

Foto: puhimec

Fjädereffekten kan ta sig uttryck i att vi köper alldeles för mycket av allt det färska för att vi faktiskt gillar det och blir glada över att unna oss en bättre hälsa. Problemet i andra änden kan bli att vi handlar för mycket mer pengar än annars, att maten ligger och blir dålig för att vi inte hinner äta upp allt, och att vi står med en snurrande, oorganiserad tanke i huvudet om att det kanske behövs en slags recept och ordning på allt ätandet också.

Lagom-approachen innebär då att du köper ett par tre färska saker extra varje gång du handlar, som gurka, apelsiner och ingefära, och ser om du kan äta upp det tills det är dags att handla igen. Då kan du handla lite mer färskt nästa gång och upprepa experimentet. Om du handlar 5 gurkor istället för den enda du vanligen hivar ner i kundkorgen så har du gett dig själv en rätt så lagom utmaning – åtminstone jämfört med den rätt stora utmaningen i att gå 100 % raw från dag ett!

Foto: ViDi Studio

En annan fjädereffekt kan vara att vi får konstiga upplevelser i kroppen när vi börjar äta väldigt mycket mer färskt än vi annars äter på tallriken eller i skålen. Det kan handla om att vi börjar känna hur kroppen rensar ut sådant den inte riktigt haft tid och energi att rensa ut när vi åt tyngre, upphettad och kanske hyfsat onyttig mat. För en del kan det bli riktigt intensivt under en period när de slår om fullständigt från sin tidigare kost till en 100 % färsk och vattenrik raw food-kost.

Lagom-approachen kan se ut mer åt det här hållet – vi börjar dagen med olika goda raw food-frukostar, lägger till mycket grönt i lunchen, snacksar på någon frukt eller annat färskt som mellanmål under dagen, och äter en middag framåt eftermiddag/kväll där vi äter det vi är vana vid att käka.

På så vis kan vi både njuta av en massa fördelar där kroppen får mer näring per kalori, samtidigt som maten blir mer lättsmält överlag under ett dygn, och vi får mer energi under dagen att använda till annat än tung matsmältning, för att inte nämna att vi kan koppla av mentalt och känslomässigt lite grann, eftersom vi fortfarande äter något som vi längtar efter och brukar vilja ha på kvällen eller eftermiddagen, även om det inte är det nyttigaste som går att få tag på.

Så förslaget och inspirationen blir att göra ett lagom experimenterande med raw food – ju mer du hittar att ta in i vardagsätandet som är färskt, grönt, vattenrikt, näringsfyllt och väldigt gott, desto lättare kommer det bli att öka den mängden framöver, och rätt vad det är kanske du märker att det gått en hel dag mitt i veckan när du inte känt alls för att äta något tyngre och mer svårsmält!

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>