Raw morotskaka med frosting

Recept | januari 13, 2020 | Av

Ett stort recept som fyller många magar på en gång!

Det finns många olika varianter på morotskaka även i en raw värld av desserter, och har du lite fingertoppskänsla för hur du kan byta ut ingredienser till något som passar smaklökarna ännu bättre så finns det många möjligheter här.

Foto: nata_vkusidey

Lite havssalt kan göra susen för att öka stinget lite i sötsaker och är ett gammalt trick ur hatten, medan en gnutta chili eller citron eller lime kan få förtjusningen över kakan att synas i ögonen på folk. Vad tycks om ingefära, eller att byta ut en del av morotsköttet mot riven squash? Går det att bara finriva morötterna och låta dem torka en aning före dessertmakandet, och på så vis slippa juicer-delen?

Kanske vill du göra en god bananglass att servera som kall ”sås” till kakan, eller har du kanske drömmar om att äta den här desserten som mellanmål, eller rentav kvällsmat? Det går nog helt fantastiskt bra, den är full av nyttigheter!

Frosting

Botten

  • 1 dl kopp russin, blötlagda 20 minuter, spara vätskan
  • 1 dl kopp torkade aprikoser, blötlagda 20 minuter
  • 4,5 dl pekannötter eller valnötter
  • 2 msk pinjenötter
  • 3 dl kokos (torkad, osötad, riven)
  • 1 tsk kanel
  • 1/4 tsk kinesisk femkrydda
  • 1/2 tsk garam masala eller kanel
  • valfritt: en nypa kryddnejlika
  • valfritt: en nypa muskotnöt
  • 13-14 dl morotskött (resterna från morotsjuicepressning i en juicer)
  • 3 dl dadelbitar eller hackade dadlar

Gör så här:

Matberedare: häll i pekannötter och pinjenötter. Kör tills det blir jämnt fördelat. Häll i kokosen, blanda med det övriga med pulsfunktionen. Häll i kryddor och blanda lite till.

Juicer: (utan sil, d.v.s. ska endast bearbetas, inte pressas på vätska) häll i morotskött, russin, aprikos och dadlar. Knåda tills du har en jämn deg. Tillsätt nötblandningen lite i taget i degen och knåda ihop allt.

Lägg ner blandningen i en lämplig form, ställ i kylen tills du är klar med frostingen.

Mixa frostingen i en mixer, tillsätt vaniljpulver efter smak.

Håller sig god ett par dagar i kylen.

Receptet är inspirerat av The Raw Gourmet

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>