Raw vegan-wraps

Recept | april 15, 2020 | Av

Ett knep för att välja det hälsosammare alternativet i livet kan vara att göra mat som liknar den där gamla vi är vana vid, som här till exempel – tunnbrödswraps med upphettade såser och diverse mysko ingredienser kan ju bli något grönt, krispigt, smakrikt och helt naturligt att stoppa i munnen och mätta magen med!

Foto: fortyforks

Här får du förslag på en sås att dippa en god grönsakswrap i, och du kan helt lyxigt skifta innehållet i ”tunnsalladsrullen” så mycket du vill – en ny variant för varje veckodag, kanske?

Paprika är raw foodens svar på den schweiziska armékniven!

Paprika är för övrigt en supergod bas när du vill göra raw såser, dressingar, dippsåser och till och med raw bröd eller kex. Förutom att du kan ha den att dippa i såsen, ringla dressingen över eller lägga på brödet! Det finns mycket utrymme för experiment, och passa gärna på att odla egen paprika i söderfönstret nu när det är säsongsdags för solen – 3-4 mindre krukor eller en bautastor växt på en varm, inglasad altan kan ge mycket egen skörd över tid.

Någon skulle kunna ge argumentet att det här med skurna grönsaker i salladsblad med en dressing till bara är ett poshigt sätt att käka en helt vanlig sallad på, och det kanske stämmer, men om den yttepytte-lilla detaljen skulle få mig att strunta i hela arrangemanget med att designa innehållet i de kuliga, färgglada rullarna och nöjet med att dippa nästa munsbit i en smakfyllig såsskål?… Njae… won’t happen 🙂

Foto: okkijan2010

Dippsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 liter hackad paprika (gul, röd eller orange)
  • 2 msk mandelsmör
  • 1 msk tamari
  • 1 msk limejuice
  • 2 msk kokossocker
  • 1 msk chiafrön

Veggie-wraps

  • Salladsblad, kålblad
  • Gul paprika
  • Gurka
  • Vårlök, purjolök
  • Morot
  • Färska örter (basilika, timjan, dill, persilja…)
  • Egna favoritgrönsaker, lökblast, avokado, groddar, rädisa, soltorkade tomater, portabellostrimlor…

Hur du gör Wrapsen:

Skölj och skär upp grönsakerna i lagom långa strimlor eller stavar.

Ta ett stort salladsblad eller kålblad och placera stavarna i en lagom stor hög i mitten.

Rulla ihop salladsbladet kring stavarna, gärna minst 1 1/2 varv och lägg rullen på ”öppningen”, så att tyngden från rullen håller kvar salladsbladet – alternativt kan du knyta ihop dem lite snyggt med ett par lökblast-strängar som du skurit eller dragit loss från t.ex. purjolök eller annan lökblast. Lyft försiktigt, och rulla med fördel ganska stadigt.

Hur du gör Såsen:

Mixa alla ingredienser till såsen i en mixer/blender, och häll upp i en skål som är lagom stor att dippa i – är ni flera så en liten dippskål per person.

Så – nu är det fritt fram att avsmaka, bli förtjust och aldrig mer sakna vare sig kåldolmar, vårrullar eller tunnbrödsrullar mer någonsin!

Det här är också riktigt bra festmat och bjudmat, speciellt om ni gillar att umgås kring ”köksön” och stå och småfixa lite allihop före maten – någon kan skala vitlöksklyftor, andra strimla portabellosvamp, och resten kan ge sig på pillet med att knyta lökblaststrängar kring varje färdig rulle 🙂

Det här receptet har inspirerats av Soul in the raw.