Gör egen råkost-falafel!

Skulle det mot förmodan komma en lite svalare dag nu framåt augustikanten på året, så kan en kryddig raw food-falafel vara hela lösningen på problemet!

Med alla urnyttiga ingredienser (som tomater, vitlök, morötter, solrosfrön…) så visar du också den annalkande hösten hur glada dina smaklökar är över skördetiden som pågår för fullt just nu!

Fat med fem falafelbollar runt en liten svart skål med creme fraiche-sås i mitten.
Foto: A Healthier Michigan

Gör gärna en stor sats med dubbla mängder av allt och bjud eller frys in, för det här kommer gå åt, det känner vi på oss!

Har du en redig torkugn som klarar att hålla sig under raw food-gränsen på 42 grader är det toppen (en bra minnesregel är att vår egen kropp inte klarar högre temperaturer än så – och på samma vis är det med enzymerna i levande föda/raw food). Annars löser du det enkelt med en vanlig ugn som har luckan lite på glänt.

Vad i hela naturen ska det vara i råa falaflar?

 • 3 dl rivna morötter
 • 1/2 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 5–10 soltorkade tomater
 • 2 dl solroskärnor
 • 1 msk linfrö
 • 1 msk psylliumfröskal
 • 2 tsk falafelkrydda* (gör egen enligt här nedanför eller köp färdig)
 • Salt och peppar

*blanda lika delar spiskummin, koriander, vitlök, gurkmeja, ingefära, chili, svartpeppar, salt, nejlika

Genomskinliga påsar med olika kryddråvaror, t.ex. chili, kanel, muskotnötter och liknande.
Foto: Thomas K.

Och själva falafelmakarförfarandet 🙂

 1. Lägg solfrosfröna i blöt i minst ett par timmar, skölj av noga.
 2. Mixa samman fröna med resten av ingredienserna.
 3. Forma runda falafelbollar, och torka i torkugn (eller använd din vanliga ugn på lägsta temperaturen och låt luckan stå på glänt).
 4. Efter någon timma kan du vända runt så att hela ytan på bollarna torkas, fortsätt torka tills du får en god, varm konsistens.

Servera och njut i stora drag, gärna tillsammans med blomkålsris och en god, gräslöksöversvämmad cashew-creme fraiche!

Det här spännande receptet är inspirerat av Maja Cedergren

Mycket närmare naturen kommer vi inte

Raw | maj 12, 2019 | Av

rod-quinoa-peru-eko-raw-ravarubutiken
Råvarubutiken Röd Quinoa 500g
Foto: Anneli Erkkonen

Mmmm – nässlor! #älskaklorofyll

Raw | april 18, 2019 | Av

Foto: Anneli Erkkonen

Lite snacks medan physalis-fröna gror i landet

Raw | april 9, 2019 | Av

 En förpackning av Råvarubutikens Inkabär/physalis satt på en pinne framför ett grävt köksland, med lite torkade physalis i en hand i förgrunden
Lite hoppfullt snacksande på raw, torkad physalis – eller inkabär som de också kallas – i väntan på att vårsådden ska ge en stor skörd av färska, smaskiga bär! Det här kan ta en stund…

På Holma Skogsträdgård

 Skaffar man fem ungar är det bara naturligt att fundera över mänsklighetens framtid. Den största drivkraften när vi tänker på vad vi ska göra med våra liv är att barnen och så småningom barnbarnen ska ha en dräglig tillvaro på den planet min generation vuxit upp och tagit för givet.

Så vi gör vad vi kan och ibland mer än det. Läser innehållsförteckningar för att inte råka köpa nåt med palmolja i, återvinner botten på selleristjälken i ett glas vatten och Och det vi inte kan, det lär vi oss.

Vi har alltid haft ambitionen att lära oss att odla så mycket som möjligt av vår egen mat och förra året var vi under en period självförsörjande på spenat, tomater och jordgubbar. En mycket kort period. Under den perioden lät vi tyvärr också mycket gå till spillo, med tomater som komposterades i rabatten och jordgubbar offrade åt snigelguden. I år har vi större ambitioner ändå med vår lilla ”potager”. Men vi har också, tack vare gänget från Stjärnsund och Omställningsrörelsen, blivit intresserade av en annan form av odling. Skogsträdgård.

Vad är då en skogsträdgård?

Det är en odling där träd, buskar och marktäckare lever i symbios med varandra. Man skapar ett ekosystem där alla, även smådjur, insekter och fåglar, trivs (utom de som inte ska trivas). En skogsträdgård är, när den är etablerad, ganska underhållsfri och ger mat nästintill året om, år efter år.

Idag var vi med den yngsta delen av familjen; Lemoni, Annabel och Lilou på en aktivitetsdag vid Holma skogsträdgård i Höör och fick leta småkryp och håva i dammen samt smaka spansk körvel, vårsköna, ormrot och ramslök. Vi åt picknick, blötte ner våra kläder och förhoppningsvis skapade vi minnen åt våra minsta.

Men på vägen hem frågade jag Lemoni om hon tyckte det var roligt varpå hon svarade:

”Ja, fast jag tyckte bättre om låtarna som var på melodifestivalen.” Hon var redan någon annanstans. I bilen. Lyssnandes på radio. Nåja, hon kommer nog ihåg det ändå särskilt eftersom vi ska tillbaka nästa månad.

Trots att vårt café nu är stängt plockar vi fortfarande ramslök vid idrottsplatsen i Kivik och lagar både ramslökspesto, ramslökspaj och ramslökspesto. Många av de perenna grönsakerna man kan hitta i en skogsträdgård fungerar jättebra ihop med att äta raw food. Så jag ger er här ett litet raw/ vilda gröna-recept:

Ramslöks- och kirskålspesto

1 näve ramslök (ca 1 dl hackad)
1 näve kirskål, gärna så ”ung” som möjligt (ca 1 dl)
2 dl valfri nöt
1 dl olivolja
1 tsk himalayasalt

Mixa allt. Voilà!

Det första man känner när man äter raw food

Kroppen är finurlig ändå…så fort man sätter igång får man små hintar om att man är på rätt väg. Små belöningar skulle man kunna säga. Plötsligt gör mina hälar inte ont längre och när jag tar på dom märker jag att vinternarigheten har försvunnit. När jag äter blandkost brukar mina hälar bli hårda som sten och om vintern spricker dom och gör ont. Om jag ska ligga och gosa med min man de nätterna, får jag ha strumpor på så att jag inte skadar honom.

Så, några dagar senare har det blivit än bättre. Narigheten är helt försvunnen, nu är hälarna bara lite torra, och det goda har spridit sig. Benen, armarna, magen, överallt är huden supermjuk. Jag och Lilou har samma mjuka, behagliga bäbishud.

Och än har jag inte börjat äta 100% rått, inte heller är jag så brydd om att undvika efterrätter (som ni kanske märker) och äta massvis med grönt. Det kommer senare.

Men hur kan det då vara så att huden fullkomligt förvandlas på raw food?

 1. Alla dessa enzymer

Där visa menar att enzymerna inte klarar av magens tuffa behandling och därför inte är en faktor i varför raw food är så bra, menar andra att det finns gott om tillfällen innan enzymerna förstörts i magsäckens undre del där de kan göra nytta.

Jag är inte vetenskapskvinna och har inte studerat fenomenet därför kan jag inte göra annat än att upprepa vad andra säger. Den lagade matens brist på enzymer sägs tvinga kroppen att använda av de egna reserverna för att smälta maten där de istället kunde användas till annat. Till exempel till att underhålla huden. Eller till läka sår (ja visst får man bättre läkekött).

 1. Fytonutrienter och antioxidanter

Det är gott om fytonutrienter i råa grönsaker, det är inte helt säkert vad de egentligen gör men en teori är att de motverkar förlusten av östrogen och saktar ner förlusten av kollagen och elastin. Båda jätteviktiga för huden.

 1. Raw food är bra för levern

Precis som med enzymerna är denna punkt mer om vad råkost INTE gör. Råkost belastar inte levern på samma sätt som en kost full med kemikalier, antibiotika och svårsmälta animaliska produkter. Allt fiber och det höga vattenhalten hjälper också levern på köpet.

 1. Vatten och fiber

Innehåller raw food mer av än lagad mat. Medan fiberna städar kroppens organ på oönskade gifter behöver vi vatten för att underhålla huden (som består av 64% vatten). När man tillagar maten förlorar den mycket av sitt vätskeinnehåll samtdigt som de livsmedel vi äter när vi äter raw food oftast är fullproppade med fiber. Så det är bra 🙂

För att göra det bästa för din hud?

Åt mycket grönt, surkål, omega3-fetter och citrusfrukter.

 

Löv,

Vilda

Snabba icke-chokladiga ischokladpraliner

2017-02-06 15.58.10

Oftast vill man ju ha choklad. Oftast… men ibland inte. Ibland kanske man vill ha nåt annat. Till exempel intechoklad. Här kommer ett recept på sådana. 

Ickechokladiga kakaopraliner

100 g kakaosmör
0,5 dl lucuma
2 msk honung (eller annan sötning)
1 msk maca
1 nypa salt
Lite vanilj
Ev. hackade hasselnötter eller mullbär eller både och

Blanda allt och häll i ischoklad- eller knäckformar. Ställ in i kylen att stelna ca 1 timme. Ät!

Raw Food efter förlossningen

Raw | mars 25, 2017 | Av

En liten bakgrund till beslutet att satsa på det råa.

2017-01-02 12.46.06

Familjen Rosenblad, komplett minus våra killar…

Mina sista veckors graviditet spenderade jag lite som jag ville, kostmässigt. Det var inte helt ovanligt att jag åt Ben and Jerry’s Fairly Nuts en lördag kväll. Eller en hel chokladkaka när barnen gått och lagt sig. Mina tänder lider fortfarande av det idag, tänder är inte i sitt esse under graviditeten så inte en jättebra idé att behandla dom dåligt då.

Förlossningen var kontrollerad (sagt med mycket självironi), långdragen (jämfört med nummer fyra) och ganska chockartad i slutet (vattnet gick 21:55 i.o.m. första krystvärken, bäbisen var ute 21:58). Hon föddes i vatten.

De andra barnen var i gott förvar hos mamma, Moustafa var hos sin gode man och Fathulla hemma med kompisar efter att ha fått gå hem från busstationen i Skåne Tranås (4 km). Han ringde och bad om skjuts runt åttatiden, vi var själviska nog att säga nej mellan två värkar så där ;-). Mamma skjutsade barnen till sjukhuset på morgonen och sedan hem, där hon stannade i några dagar och hjälpte Erik så att jag kunde stanna på BB i två dagar. Eriks föräldrar tog över och hans mamma matade oss med bröd, soppor och vegetariska moussakor så att vi sakta kunde vänja oss vid vår nyfunna familjesituation.

Men första veckan, tio dagar eller så efter förlossningen, började jag känna att jag inte riktigt hade lust att käka skit längre. Vår gluten- och sockerfria “pledge” som vi tog så fort Eriks mamma åkt hem kändes snabbt otillräcklig. Trots att det fortfarande var mitt i vintern började jag känna dragningen till det råa igen. Och plötsligt var det inte längre svårt att börja med raw food. Plötsligt befann jag mig i samma situation som för så många år sedan, när raw food var nytt och spännande.

Jag kan inte minnas att det var så här med de andra bäbisarna men jag har pratat med en annan raw food-mamma som sagt att hon ofta känt för raw food efter en förlossning. Så här är jag nu: raw och fräsch. Inte 100% och definitivt för mycket sötsaker (råa oftast, ibland bara gluten- och sockerfria), men en bra bit på vägen till ett hälsosammare liv.

Ni som varit där, har ni upplevt någon särskild dragning till en hälsosammare kost under graviditeten eller efter en förlossning? Eller har det varit tvärtom? Berätta gärna i kommentarerna…

Med kärlek
Vilda

Raw Nanaimo Bars

2017-01-26 10.26.59

Under tiden efter Råvarubutiken jobbade jag med många saker. Bland annat var jag engelsklärare i Tomelilla. I mina elevers engelskbok fanns ett moment som hette “Kanada”. Jag spenderade många kvällar med att titta ut vilken kanadensisk film de skulle få se, funderade på att visa ”Bigger, Longer, Uncut” men insåg efter att ha tittat på tjugo minuter av den att redan första musikalnumret skulle vara nog för att få halva klassen att kollapsa i pinsamlärarsyndrom och den andra halvans föräldrar att skriva till rektorn. Jag lyssnade på långa intervjuer med Leonard Cohen vars djuphet jag kom fram till skulle gå förlorad på mina elever som ju inte ens börjat gymnasiet än.

Så i ett sista försök att göra saker och ting lite mer interaktiva delade jag ut engelskspråkiga recept på kanadensiska kakor som de fick baka och senare ta med sig till en lektion där de åt och tittade på den kanadensiska filmen “One Week” med Joshua Jackson. 

Ett av recepten var Nanaimo Bars. Jag tyckte att de var så fina och såg så fantastiskt goda ut att jag svor på att en dag göra dessa råa. Dessvärre kunde jag inte bjuda mina elever på sådana då nötter är förbjudna i skolsammanhang och jag inte riktigt orkade hitta på ett nötfritt recept.

Här kommer mitt recept på raw Nanaimo bars.

Raw Nanaimo Bars

Botten:

2 dl mandlar (gärna blötlagda 2 timmar innan)
1,5 dl riven kokos
1 dl dadlar
1 msk smält kokosolja
2 msk vatten
Lite salt

Krämlager:

1,5 dl smält kokossmör (inte olja)
1,5 dl kokossocker
3 msk smält kokosolja
0,5 tsk vanilj
1 kryddmått gurkmeja (för färg, curry är visserligen gott men passar inte med choklad)
1 nypa salt

Chokladlager

1 dl smält kokosolja
0,5 dl smält kakaosmör
3 msk raw kakao
2 msk agavesirap (kan ersättas av annan sötning)
1 nypa salt

Kör ingredienserna för botten i matberedare. Tryck ut i en form. Gör krämlagret i en mixer. Kör i kokosoljan sist för att undvika tvålsmaken det kan bli annars. häll krämlagret över botten och ställ in i frysen för att stelna ca en timme. Blanda ihop ingredienserna till chokladlagret och häll på det stelnade lagret. Ställ in i kylen. Skär upp kakan i bars-storlek och servera 🙂

Med kärlek,

Vilda

Hej alla mysiga kunder, nya och gamla!

 raw food föräldrar

Två snart nyblivna föräldrar – igen (4 timmar to go)

Det var längesedan sist. Vad har ni haft för er? Jag och Erik har gjort allt möjligt, från att jobba som engelsklärare till ett gäng lagom studieglada (men ack så fina) åttor till att stå åtta timmar på raken och rensa morötter i en ouppvärmd lada mitt i vintern för att nästa dag skifta till potatis. Vi har också gått kurser i tovning, beslutat oss för att inte skaffa fler barn och sedan gjort det ändå, varit två veckor från att köpa en tomt i Brösarps skogar bara för att se någon annan sno den ifrån oss precis innan vi skulle skriva kontrakt och snart skrivit färdigt en roman om en parisisk barndom.

Som vanligt är det mycket som händer i våra liv men det är väl under dessa år det händer som mest. Då man inte hinner med att komma på att man faktiskt lever. Då man står i duschen efter ett par stressiga veckor och tror att man ska slappna av men istället stöter till en deodorant som faller ner på vasken, slår av en skärva som finner sin väg in i duschen och skär upp benet på en så att det sprutar blod och så att man slutligen kan skratta åt livets bristande allvar.

 

IMG_0444

Lilou Carina Henrietta Ygritte Rosenblad, 2 dagar gammal

Men mitt i allt som hänt, allt vi gjort och allt vi planerat finns ett stort tomrum. En saknad. Var har all raw food tagit vägen när vi inte längre haft cafét? Vi har ätit rått i perioder även nu när vi inte har jobbat och Erik har, som bekant, jobbat kvar på Råvarubutiken. Med det men i och med att vårt femte (och sista) barn, Lilou, föddes kände jag mig akut sugen på raw food igen.

Kanske är det på grund av spegelbilden som numera inte visar en rosenfräsch sommarflicka med italiensk bränna, slank timglasfigur och härligt svallande hår utan en blek, hålögd torrhyad variant och inte gillar jag vad vågen säger heller. Eller är det för att jag har ont i lederna av att bli konstant kärleksattackerad av två, tre barn varje natt som ska dela på att ligga på mina armar (det verkar dessutom som att jag har inte mindre än tre stycken). Eller kanske för att jag lider av sömnbrist och icke-existerande energi och styrs av sockerbegär och tröstätande.

Men vad det än är, är det tillräckligt för att få mig och Erik att starta om. Raw til’ four, gluten- och sockerfritt, veganskt och allt det där fantastiska man kan göra för sin kropp. Och medan vi gör det ska vi dokumentera det. Recept, tips och små uppdateringar på hur det går. Vårt bästa tips för att lyckas hålla oss till ”programmet”? Avsätt en summa, storleken avgör du själv, som du blir av med om du bryter din ”pledge”. Men inte nog med det. Pengarna måste du sedan donera till ett ändamål som går helt emot dina principer. Till exempel, om du jobbar för Non-smoking generation, avsätt hundra kronor att köpa cigaretter för om du misslyckas. Inte nog med att det ger dig motivation nog att hålla dig till det du lovat, du motarbetar också aktivt det du inte tycker om. Varje dag den veckan/ månaden/ året avstår du aktivt från att stötta tobaksindustrin. Vi har aldrig misslyckats när vi ”pledgat” på det sättet.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter av att köra hel-/ halvrått eller någon annan diet. Var det svårt? Håller du fortfarande på? Vad har fallgroparna varit för dig? Vad är ditt/ dina bästa tips för att lyckas?

Til next time,

Med kärlek

Vilda Rosenblad