Kokosolja för hud, mun och hår

Recept | april 18, 2019 | Av

Kokosolja har många intressanta egenskaper, och även om det skulle räcka till ett helt blogginlägg med enbart fördelarna för hälsan, så fokuserar vi här på vad vi kan ha för nytta av den på utsidan av kroppen.

Ett supertips är att dutta in lite kokosolja på hårtopparna innan du tvättar det med schampo. Det gör att du inte sliter på dem lika hårt genom uttorkning, och det sparar in en hel del kluvenhet i topparna.

Foto: Nadisja

För tänderna glimrar hoppet om ett vitare leende – prova att svischa runt ungefär 1 tesked kokosolja under en kvart i munnen, och upprepa en gång om dagen under några dagar i taget vid behov. Det här gör att du kommer åt de fettlösliga fläckarna och beläggningarna på gaddarna, och för en del visar sig resultaten redan efter första omgången! Den sägs också dra ut toxiner ur kroppen medan den jobbar i munnen, så ärligt talat kan vara lite svårt att hitta en mer multifunktionell råvara därute!

Huden är lätt att skämma bort med kokosolja – du kan använda den som tvål i duschen, eller när du har fått torr eller sårig hud på läppar eller armbågar, den kan användas i intima sammanhang eller för att lindra både mjäll, eksem och acne. Testa att använda den som deodorant eller som en del av fotvården om du lätt får torr och hård hud under fötterna.

Redo för solen?

En mer varsam medhjälpare än kokosoljan när sminket ska tas bort i ansiktet går inte att önska sig; låt den sitta kvar i någon minut och skölj sedan av försiktigt med lagom varmt vatten. Nu när solen dyker upp och påminner oss om att det finns ett utomhus också, så kan oljan lindra skönt när vi låtit oss frestas av värmen att vara ute för länge och fått en lätt solsveda.

Naglar, nagelband, hårtoppar, hårbotten, insektsbett, sveda, klåda, eksem, hårkur, tvål, after sun, mjällbehandling, påsar under ögonen och rynkor kring ögonen, torra fötter och spruckna hälar, ytliga sår och blåmärken – finns det ens någon hejd på hur mycket vi kan lindra, avhjälpa och behandla med lite enkel, vanlig kokosolja?

Rätt olja ger rätt effekt

Du får alla de här fördelarna i en liten burk så länge du håller dig till den kallpressade kokosoljan – de raffinerade/uppvärmda sorterna förlorar sina goda egenskaper och en hel del av sitt näringsrika innehåll.

Superenkla, torkade raw frukt – och bärremmar

Recept | april 12, 2019 | Av

Vad händer om du tar ett halvkilo goda frukter och bär, mixar allt och häller ut det på en plåt där det får torka några timmar? Jo, du får mängder av urgoda remmar att gå och tugga på när du vill!

Och du kan blanda i lite av varje som variation (om nu inte de många olika bären och frukterna du kan välja på skulle räcka till!) :).

Här kommer ett enkelt recept på fruktremmar som ger ett väldigt gott resultat som håller länge!

Recept inspirerat av: Fixa Själv Foto: Azrita

Frukt- och bärremmar i torkugn

Det fascinerande med det här receptet är att du kan lägga till, ta bort, blanda och variera nästan hur mycket som helst, och ha det till alla möjliga tillfällen.

Utgå i grundreceptet från ungefär 500 gram frukt och/eller bär, skölj, skala och dela i bitar efter behov, och mixa allting noga.

Häll ut allting på en eller flera plåtar beroende på hur mycket massa du får, och sprid ut det till ungefär 2-3 millimeters tjocklek.

Låt det torka i en torkugn över natten, eller i allt mellan 6 och 10 timmar beroende på tjocklek och mängden vatteninnehåll som ska dunsta bort. Har du inte en torkugn kan du ”klara grönsaksbiffen” med en vanlig ugn – ställ den på 50 grader och låt ugnsluckan stå på glänt.

När det är klart kan du skära upp remmar, c:a 2-3 cm breda, som du sedan rullar ihop och förvarar i kylen. De klarar sig bra i rumstemperatur några veckor också, men ha dem gärna i en glasburk med lock eller liknande.

Variera mera – krydda, blanda och byt ut

De enklaste versionerna att börja med (och blir smeten för rinnig kan du tillsätta lite banan i taget till önskad konsistens):

  • mango
  • kiwi
  • aprikoser
  • jordgubbar
  • hallon
  • blåbär
  • eller annan frukt eller bärsort du gillar.

Nästa nivå blir lite mer avancerad :). Blanda någon av ovanstående frukter eller bär med:

  • banan
  • dadlar
  • avokado

Och ytterligare ett stadium att testa sina äventyrliga gränser på – krydda blandningen med något av följande:

  • kanel
  • vaniljpulver
  • kardemumma
  • pepparmintarom eller mynta
  • ingefära
  • lakritspulver

Skulle du vilja prova en helt annan variant så kan du testa att bre ut soyghurt (med eller utan smaksättning) på plåten istället för frukt-/bärmassan, och sedan strössla över torkade bitar av till exempel:

  • kakao nibs
  • frystorkade hallon
  • strödadlar
  • mullbärsströssel
  • hackade frukt- och bärblandningar som du gjort själv av överblivna delar och sedan torkat på samma sätt som ovan!
  • russin eller korinter
  • hackade nötter (gärna aktiverade först – blötlägg över natten, skölj och hacka grovt i t.ex. mixer)
  • syrenblommor

Och självklart kan du strössla samma saker i frukt- eller bärmassan också när du brett ut den på plåten!

Så där – nu har du mängder av roliga experiment att göra i köket! Det fina med recept där saker ska torkas är att frukt och bär som vanligen är färskvaror och därmed skulle bli dåliga ganska fort istället kan sparas på ett sätt där de håller väldigt länge! Och detta medan de fortfarande behåller massor av nyttiga vitaminer, mineraler och enzymer (när du torkar dem på låg temperatur som inte går över 42 grader).

Men – vad ska jag göra med alla färdiga remmar?

Här är några exempel på vad du kan hitta på med remmarna när de väl är klara:

  • Ge bort i present eller julklapp i en fin glasburk
  • Ställ fram på ett fat som plockgodis under dagen
  • Mellis till barnen i skolan
  • Ta med som snacks på jobbet eller utbildningen
  • Sälj på marknad eller torget
  • Ha med på vandringen – väger lite och kan förvaras platt!
  • Ha som näringsrik energi i krisberedskapsförrådet (försök säga det ordet när du tuggar på en hallonrem…)
  • Ge bort som krya på dig-present
  • Ha när sötsuget slår till och du inte har färsk frukt i närheten (perfekt när du behöver sköta om hälsan, gå ner i vikt eller liknande – få kalorier, massor av näring, gott som attan!)

Hoppas du gillar något eller några av förslagen vi samlat åt dig, och att du testar vidare när du blivit varm i kläderna och hittar på helt nya varianter av torkade remmar – naturen är frikostig med sin enorma mångfald!

Kolasås av dadlar

Recept | mars 25, 2019 | Av

Ett enkelt sätt att förgylla vardagen är förstås – kolasås! Och bäst är det när ingredienserna är så enkla som möjligt, för både hälsans och naturens skull.

Den här såsen går att ringla över lite av varje, som desserten, frukostskålen, bananglass eller varför inte fruktsalladen? Du kan också vända på ordningen och ha den som dippsås istället – perfekt till äppelbitar (testa att krydda med lite kanel!), fruktspett eller havrekakor, som tips och inspiration.

I det här receptet finns det en hel del utrymme för variationer efter eget tycke och smak. Prova att göra den tjockare eller lösare i konsistensen för att få antingen en mer krämig och formbar version (perfekt att lägga mellan två bananskivor), eller den ”såsigare” sorten som är mer lättringlad – justera bara mängden vatten eller växtmjölk/mylk du använder.

Grundrecept, c:a 2-3 dl (av Linda Meyer på Veganosity):

  • 20 dadlar (färska eller medjool – lägg de senare i blöt någon timma först)
  • 8 msk vatten eller växtmjölk/mylk
  • 1/4 tsk havssalt eller Himalayasalt (fulla av nyttiga mineraler!)

Mixa tills du får en slät smet och förvara i en sluten behållare i kylen upp till en vecka.

raw-kolasas-dadlar-medjool
Raw Kolasås av Dadlar

Våra förslag på varianter:

  • tillsätt 1-2 msk kokosolja för att få en lite mer mättande och ännu mer smakrik upplevelse.
  • testa att krydda med kanel i önskad mängd – perfekt till en raw äppelpaj!
  • använd vaniljpulver eller malen vaniljstång för att få en ännu lyxigare kolasås – den här är värd att testa till frusna, mixade bananer!

Har du sett att du kan göra din egen mylk/växtbaserade mjölk? Välj mellan två olika metoder som ger lika bra resultat. Det ena sättet är att mixa exempelvis mandlar och vatten och sedan sila det hela genom en silduk – nötmassan som blir kvar kan du bland annat använda till att baka raw kakor av eller ha till en nötig pajbotten. Den andra metoden är att använda en nötmjölkspress med en stavmixer där mylken pressas ut genom en färdig silbehållare. Testa dig fram till vilken mylkbas du tycker allra bäst om – och söta gärna med en dadel eller två!