Gör egen råkost-falafel!

Skulle det mot förmodan komma en lite svalare dag nu framåt augustikanten på året, så kan en kryddig raw food-falafel vara hela lösningen på problemet!

Med alla urnyttiga ingredienser (som tomater, vitlök, morötter, solrosfrön…) så visar du också den annalkande hösten hur glada dina smaklökar är över skördetiden som pågår för fullt just nu!

Fat med fem falafelbollar runt en liten svart skål med creme fraiche-sås i mitten.
Foto: A Healthier Michigan

Gör gärna en stor sats med dubbla mängder av allt och bjud eller frys in, för det här kommer gå åt, det känner vi på oss!

Har du en redig torkugn som klarar att hålla sig under raw food-gränsen på 42 grader är det toppen (en bra minnesregel är att vår egen kropp inte klarar högre temperaturer än så – och på samma vis är det med enzymerna i levande föda/raw food). Annars löser du det enkelt med en vanlig ugn som har luckan lite på glänt.

Vad i hela naturen ska det vara i råa falaflar?

  • 3 dl rivna morötter
  • 1/2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5–10 soltorkade tomater
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 msk linfrö
  • 1 msk psylliumfröskal
  • 2 tsk falafelkrydda* (gör egen enligt här nedanför eller köp färdig)
  • Salt och peppar

*blanda lika delar spiskummin, koriander, vitlök, gurkmeja, ingefära, chili, svartpeppar, salt, nejlika

Genomskinliga påsar med olika kryddråvaror, t.ex. chili, kanel, muskotnötter och liknande.
Foto: Thomas K.

Och själva falafelmakarförfarandet 🙂

  1. Lägg solfrosfröna i blöt i minst ett par timmar, skölj av noga.
  2. Mixa samman fröna med resten av ingredienserna.
  3. Forma runda falafelbollar, och torka i torkugn (eller använd din vanliga ugn på lägsta temperaturen och låt luckan stå på glänt).
  4. Efter någon timma kan du vända runt så att hela ytan på bollarna torkas, fortsätt torka tills du får en god, varm konsistens.

Servera och njut i stora drag, gärna tillsammans med blomkålsris och en god, gräslöksöversvämmad cashew-creme fraiche!

Det här spännande receptet är inspirerat av Maja Cedergren

Raw Nanaimo Bars

2017-01-26 10.26.59

Under tiden efter Råvarubutiken jobbade jag med många saker. Bland annat var jag engelsklärare i Tomelilla. I mina elevers engelskbok fanns ett moment som hette “Kanada”. Jag spenderade många kvällar med att titta ut vilken kanadensisk film de skulle få se, funderade på att visa ”Bigger, Longer, Uncut” men insåg efter att ha tittat på tjugo minuter av den att redan första musikalnumret skulle vara nog för att få halva klassen att kollapsa i pinsamlärarsyndrom och den andra halvans föräldrar att skriva till rektorn. Jag lyssnade på långa intervjuer med Leonard Cohen vars djuphet jag kom fram till skulle gå förlorad på mina elever som ju inte ens börjat gymnasiet än.

Så i ett sista försök att göra saker och ting lite mer interaktiva delade jag ut engelskspråkiga recept på kanadensiska kakor som de fick baka och senare ta med sig till en lektion där de åt och tittade på den kanadensiska filmen “One Week” med Joshua Jackson. 

Ett av recepten var Nanaimo Bars. Jag tyckte att de var så fina och såg så fantastiskt goda ut att jag svor på att en dag göra dessa råa. Dessvärre kunde jag inte bjuda mina elever på sådana då nötter är förbjudna i skolsammanhang och jag inte riktigt orkade hitta på ett nötfritt recept.

Här kommer mitt recept på raw Nanaimo bars.

Raw Nanaimo Bars

Botten:

2 dl mandlar (gärna blötlagda 2 timmar innan)
1,5 dl riven kokos
1 dl dadlar
1 msk smält kokosolja
2 msk vatten
Lite salt

Krämlager:

1,5 dl smält kokossmör (inte olja)
1,5 dl kokossocker
3 msk smält kokosolja
0,5 tsk vanilj
1 kryddmått gurkmeja (för färg, curry är visserligen gott men passar inte med choklad)
1 nypa salt

Chokladlager

1 dl smält kokosolja
0,5 dl smält kakaosmör
3 msk raw kakao
2 msk agavesirap (kan ersättas av annan sötning)
1 nypa salt

Kör ingredienserna för botten i matberedare. Tryck ut i en form. Gör krämlagret i en mixer. Kör i kokosoljan sist för att undvika tvålsmaken det kan bli annars. häll krämlagret över botten och ställ in i frysen för att stelna ca en timme. Blanda ihop ingredienserna till chokladlagret och häll på det stelnade lagret. Ställ in i kylen. Skär upp kakan i bars-storlek och servera 🙂

Med kärlek,

Vilda

Mustig Morotssoppa med Quinoa & Gurkmeja

Morotssoppa

 

Krämig, smakrik och mustig morotssoppa som är underbar när hösten börjar visa sig!  I detta recept toppas soppan med vegansk havre crème fraîche, men du kan naturligtvis använda vad du vill.

[yumprint-recipe id=’4′]

Chiapudding – det perfekta mellanmålet!

Chiapudding eller chiagröt, kalla den vad du vill. Men den är lätt att göra, god, snäll mot magen och tilltalar också barnen. Dessutom går den att variera i all oändlighet med bär, frön och annat gott. Basen i puddingen är de nu så omtalade chiafröna, som med sitt höga innehåll av protein och essentiella fetter sannolikt kommit för att stanna. Chiafröna är för bra för att bara vara en fluga på hälsokosthimlen.

[yumprint-recipe id=’3′] 

En libanesisk vårkväll?

Rå falafel med baobab

När kvällarna blir längre och, snart i alla fall lite varmare, finns det inget härligare än att äta ute… Detta falafelrecept, som är komponerat av vår medarbetare Rawfood-kocken Viktor Ingemarsson, är en riktig höjdare. Du behöver inte vara rawfood-entusiast för att älska detta – bara hungrig!

[yumprint-recipe id=’2′]