Smarrig lunchsallad med groddad quinoa

Visste du att du kan grodda fram en läcker quinoa istället för att koka den? Det går alldeles jättebra, och dessutom får du fördelarna med alla enzymer som hjälper till med matsmältningen och vitaminer som inte förstörs genom upphettningen, förutom allt nyttigt som
protein, fibrer, antioxidanter, essentiella fettsyror, klorofyll och fytoöstrogener! Lägg fröna i blöt över natten och häll av, skölj en gång och sedan är de klara att äta!

raw-quinoa-ravarubutiken
Röd Quinoa

Ingredienser till marinaden:

  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk shoyu/soja
  • 1 tsk agavesirap
  • 1/2 tsk balsamvinäger
  • 1/2 tsk stenmalen senap
  • 1 krossad vitlöksklyfta

Ingredienser till salladen:

  • 7,5 dl av dina favoritgrönsaker (t.ex. portobellosvamp, paprika, morot, rödlök, zucchini…)
  • 2,5 dl groddad quinoa (1 dl frön blir ungefär 3 dl färdig quinoa)
  • 1 msk hackade, färska kryddor (t.ex. persilja, koriander, oregano, rosmarin, salvia…)
  • 2 msk skivade kalamati-oliver (om du vill!)
  • 1/4 tsk salt (eller så mycket eller lite du vill ha)
  • 1/4 tsk svartpeppar (också efter smak)
  • En nypa cayennepulver

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser till marinaden med en gaffel eller handvisp i en skål. Häll i de grovhackade grönsakerna och låt allt ligga och dra i minst 30 minuter, gärna 2-3 timmar i kylen. Sedan blandar du i quinoan, oliverna och kryddorna. Servera genast – eller spara ett par dagar i kylen (groddarna äts bäst så färska som möjligt, de brukar inte hålla sig fina särskilt länge).

Lite intressanta fakta om quinoan!

quinoa-glutenfritt

Quinoan är ett glutenfritt alternativ till exempelvis couscous, med lågt GI och som passar till mängder av maträtter året om. På svenska kallas den också mjölmålla och den odlas med framgång i Östergötland – klimatforskare menar att vi står inför ett varmare och torrare klimat här i norr i framtiden, och då skulle just quinoan vara perfekt att ha som en av basgrödorna! Den finns i både svart, rött, vitt och blått, och har odlats i mer än 7 000 år i nuvarande Bolivia och Peru i Sydamerika.

Det går att äta bladen också; de kan användas som spenat ungefär, och eftersom fröna innehåller bitterämnet saponiner är det alltid bäst att skölja dem innan de används.

Receptet är inspirerat från The Spruce Eats

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>