Tänk att solen har så mycket nytta för sig

Får vi bjuda in dig att grunna bara en liten stund på alla hälsofördelar du får av att sticka ut nosen i solljuset?

Många vet att vi får D-vitamin av solskenet under sommarhalvåret, men att det kan vara lite för svagt sken på vintern – eller snarare sagt så täcker vi ju för all hud när det är minusgrader – för att det ska räcka till. Fast visste du att en del av sommarens påfyllning lagras i kroppen för senare behov?

D-vitamin: en liten hälsobomb

D-vitaminet i sig är en liten hälsobomb; det skyddar mot inflammation, sänker högt blodtryck, hjälper till att bygga upp skelettet och skyddar till och med mot hjärtsjukdomar, prostatacancer och demens.

Andra hälsofördelar med lite solljus varje dag är att du lättare reglerar sömnen, gör det svårare för depressioner att få fäste och får den nyttiga effekten med kväveoxider som frigörs i kroppen! Om du inte har en aning om varför du skulle vilja få en massa kväveoxider, så kan vi berätta att det är samma effekt du får som när du dricker rödbetsjuice – det vill säga, kväveoxiderna får blodkärlen att vidgas lite, vilket sänker blodtrycket och minskar risken för till exempel stroke.

Människans ursprung på sydligare breddgrader

Den moderna människans DNA har spårats tillbaka till en urmoder och en urfader som levde i Afrika för ungefär 200 000 år sedan, och med tanke på det arvet så är det kanske inte konstigt att vi är som gjorda för solljus om dagarna! Studier har visat att ju längre norrut vi bor desto vanligare är förekomsten av både diabetes och olika autoimmuna sjukdomar, som multipel skleros/MS och inflammatoriska tarmsjukdomar. Ju mer du kan vara ute om dagarna och lapa solljus (så länge det känns behagligt – bränn dig inte!) desto mycket bättre, med andra ord!

Så vi hoppas och gissar att du redan nu har burit med dig skärmen ut i solen och står och kisar mot texten – vad var det nu det stod här, något om att solljus är lika med hälsa? Japp, helt rätt!

Kommentarer

Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar

Du kan använda dessa HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>