På Holma Skogsträdgård

 Skaffar man fem ungar är det bara naturligt att fundera över mänsklighetens framtid. Den största drivkraften när vi tänker på vad vi ska göra med våra liv är att barnen och så småningom barnbarnen ska ha en dräglig tillvaro på den planet min generation vuxit upp och tagit för givet.

Så vi gör vad vi kan och ibland mer än det. Läser innehållsförteckningar för att inte råka köpa nåt med palmolja i, återvinner botten på selleristjälken i ett glas vatten och Och det vi inte kan, det lär vi oss.

Vi har alltid haft ambitionen att lära oss att odla så mycket som möjligt av vår egen mat och förra året var vi under en period självförsörjande på spenat, tomater och jordgubbar. En mycket kort period. Under den perioden lät vi tyvärr också mycket gå till spillo, med tomater som komposterades i rabatten och jordgubbar offrade åt snigelguden. I år har vi större ambitioner ändå med vår lilla ”potager”. Men vi har också, tack vare gänget från Stjärnsund och Omställningsrörelsen, blivit intresserade av en annan form av odling. Skogsträdgård.

Vad är då en skogsträdgård?

Det är en odling där träd, buskar och marktäckare lever i symbios med varandra. Man skapar ett ekosystem där alla, även smådjur, insekter och fåglar, trivs (utom de som inte ska trivas). En skogsträdgård är, när den är etablerad, ganska underhållsfri och ger mat nästintill året om, år efter år.

Idag var vi med den yngsta delen av familjen; Lemoni, Annabel och Lilou på en aktivitetsdag vid Holma skogsträdgård i Höör och fick leta småkryp och håva i dammen samt smaka spansk körvel, vårsköna, ormrot och ramslök. Vi åt picknick, blötte ner våra kläder och förhoppningsvis skapade vi minnen åt våra minsta.

Men på vägen hem frågade jag Lemoni om hon tyckte det var roligt varpå hon svarade:

”Ja, fast jag tyckte bättre om låtarna som var på melodifestivalen.” Hon var redan någon annanstans. I bilen. Lyssnandes på radio. Nåja, hon kommer nog ihåg det ändå särskilt eftersom vi ska tillbaka nästa månad.

Trots att vårt café nu är stängt plockar vi fortfarande ramslök vid idrottsplatsen i Kivik och lagar både ramslökspesto, ramslökspaj och ramslökspesto. Många av de perenna grönsakerna man kan hitta i en skogsträdgård fungerar jättebra ihop med att äta raw food. Så jag ger er här ett litet raw/ vilda gröna-recept:

Ramslöks- och kirskålspesto

1 näve ramslök (ca 1 dl hackad)
1 näve kirskål, gärna så ”ung” som möjligt (ca 1 dl)
2 dl valfri nöt
1 dl olivolja
1 tsk himalayasalt

Mixa allt. Voilà!

Raw Nanaimo Bars

2017-01-26 10.26.59

Under tiden efter Råvarubutiken jobbade jag med många saker. Bland annat var jag engelsklärare i Tomelilla. I mina elevers engelskbok fanns ett moment som hette “Kanada”. Jag spenderade många kvällar med att titta ut vilken kanadensisk film de skulle få se, funderade på att visa ”Bigger, Longer, Uncut” men insåg efter att ha tittat på tjugo minuter av den att redan första musikalnumret skulle vara nog för att få halva klassen att kollapsa i pinsamlärarsyndrom och den andra halvans föräldrar att skriva till rektorn. Jag lyssnade på långa intervjuer med Leonard Cohen vars djuphet jag kom fram till skulle gå förlorad på mina elever som ju inte ens börjat gymnasiet än.

Så i ett sista försök att göra saker och ting lite mer interaktiva delade jag ut engelskspråkiga recept på kanadensiska kakor som de fick baka och senare ta med sig till en lektion där de åt och tittade på den kanadensiska filmen “One Week” med Joshua Jackson. 

Ett av recepten var Nanaimo Bars. Jag tyckte att de var så fina och såg så fantastiskt goda ut att jag svor på att en dag göra dessa råa. Dessvärre kunde jag inte bjuda mina elever på sådana då nötter är förbjudna i skolsammanhang och jag inte riktigt orkade hitta på ett nötfritt recept.

Här kommer mitt recept på raw Nanaimo bars.

Raw Nanaimo Bars

Botten:

2 dl mandlar (gärna blötlagda 2 timmar innan)
1,5 dl riven kokos
1 dl dadlar
1 msk smält kokosolja
2 msk vatten
Lite salt

Krämlager:

1,5 dl smält kokossmör (inte olja)
1,5 dl kokossocker
3 msk smält kokosolja
0,5 tsk vanilj
1 kryddmått gurkmeja (för färg, curry är visserligen gott men passar inte med choklad)
1 nypa salt

Chokladlager

1 dl smält kokosolja
0,5 dl smält kakaosmör
3 msk raw kakao
2 msk agavesirap (kan ersättas av annan sötning)
1 nypa salt

Kör ingredienserna för botten i matberedare. Tryck ut i en form. Gör krämlagret i en mixer. Kör i kokosoljan sist för att undvika tvålsmaken det kan bli annars. häll krämlagret över botten och ställ in i frysen för att stelna ca en timme. Blanda ihop ingredienserna till chokladlagret och häll på det stelnade lagret. Ställ in i kylen. Skär upp kakan i bars-storlek och servera 🙂

Med kärlek,

Vilda

Taste of summer – Smoothie för att hålla kvar vid sommarkänslan

Frukost, Raw, Superfood, Vegan | september 28, 2016 | Av

En skön smoothie som är perfekt för lata sommardagar!

 

[yumprint-recipe id=’5′]

Mustig Morotssoppa med Quinoa & Gurkmeja

Morotssoppa

 

Krämig, smakrik och mustig morotssoppa som är underbar när hösten börjar visa sig!  I detta recept toppas soppan med vegansk havre crème fraîche, men du kan naturligtvis använda vad du vill.

[yumprint-recipe id=’4′]

Chiapudding – det perfekta mellanmålet!

Chiapudding eller chiagröt, kalla den vad du vill. Men den är lätt att göra, god, snäll mot magen och tilltalar också barnen. Dessutom går den att variera i all oändlighet med bär, frön och annat gott. Basen i puddingen är de nu så omtalade chiafröna, som med sitt höga innehåll av protein och essentiella fetter sannolikt kommit för att stanna. Chiafröna är för bra för att bara vara en fluga på hälsokosthimlen.

[yumprint-recipe id=’3′] 

En libanesisk vårkväll?

Rå falafel med baobab

När kvällarna blir längre och, snart i alla fall lite varmare, finns det inget härligare än att äta ute… Detta falafelrecept, som är komponerat av vår medarbetare Rawfood-kocken Viktor Ingemarsson, är en riktig höjdare. Du behöver inte vara rawfood-entusiast för att älska detta – bara hungrig!

[yumprint-recipe id=’2′]